Ismét egy a monarchia légierejével foglalkozó könyv. Ezúttal egy német nyelvű. A könyvvel év elején a Magyar Repüléstörténeti társaság konferenciáján találkoztam. Az elnökség egyik tagja mondta, hogy Ő a bécsi Közlekedési Múzeumban vette még anno. Próbáltam ezen az úton elindulni, de nem sok sikerrel. Maradtak a már jól bevált beszerzési útvonalak. Az amazon.de-n találtam egyet (elvileg még most is megvehető), illetve írtam egy levelet az Aviation Bookshop-nak. Nekik is megvolt, adtak rá némi kedvezményt, így tőlük vettem meg. A könyv használtan került hozzám, de az állapota makulátlan!

A könyv 1988-as kiadású (Ausztriában nyomták, Grácban), A4-nél nagyobb méretű (szélesebb), keménykötésű és 224 oldalas. A könyvnek két fő része van. Az egyik, ami a szárazföldi légierővel foglalkozik, a másik amelyik a vízivel. A további felépítését tekintve nagyon hasonló a Flying Machine Press által kiadott Austro-Hungarian Aircraft of World War One című könyvre. Repülőgépgyárakra bontva foglalkozik az egyes típusokkal. A könyv első két fejezete a németektől "kapott" repülőgépekkel és az elfogott típusokkal foglalkozik, majd ezután az egyes gyárak következnek. A típusismertetője nem olyan részletes mint a fentebb említett angol nyelvű kiadványé. A leírások helyett inkább a képek mennyiségére fókuszáltak illetve a minél több adatra, ami egy gyűjtőnek, ezzel a témával foglalkozónak fontos. Háromnézeti rajzokat nem tartalmaz, de oldalnézeti rajzokat igen. A köny végén több oldalon át színes festési rajzokat találhatunk. A kiadvány még kitér a motorokra is.

Véleményem szerint igényes munka. Megint csak ajánlani tudom. Az ára postaköltséggel: 13.500 Ft volt (ennél elképzelhető, hogy olcsóbban is be lehet szerezni)