Év végén vettem ezeket a képeket. Annyiból kuriózum hogy még eddig nem volt vízi repülőgépekről fényképem. Az első képen az A12-es vagy R12-es gép található. Sajnos nem jövök rá, hogy mi ennek a pontos típusa és jelzése. Az eladó szerint R12. De sem az R betűt sem az A betűt nem így festették fel a gépek oldalára. Kicsit bajban vagyok. A repülő csillagmotoros,  üzemanyag- tartálya a felső szárnyba van beépítve középre. A légcsavar miatt a felső szárny középső részéből "ki van vágva" egy darab. Annyi jellegzetes része van és mégsem jutok előbbre. Egyedül a Lohner P volt ehhez hasonló.

A második képen egy Etrich/Mickl típus látható. Ennek a formája is igen jellegzetes volt. Némi keresgélés után be is tudtam azonosítani. Gondolom éppen építés alatt áll, mert sem az oldalára sem az oldalkormányára nem festettek fel sorszámot illetve felségjelet.

Az utolsó képen az L89-es látható, a kép hátoldalára is ezt írták rá. Bár az L betű ki van takarva hiszek az írásnak, mivel ebből a szériából rengeteg képet találtam így biztos, hogy a típus stimmel.

Frissítés - 2013.08.14

Az első képen nagy valószínűséggel a jelzés a gép oldalán mégis A 12-es. A szárnyelrendezés, a merevítő dúcok Lohnerre utalnak. A nagy "A" betű festése nagyon hasonló az Oeffag A 11-en is, tehát létező festési mód. Az A 11-et Gottfried Banfield repülte.

Az utolsó kép minden kétséget kizáróan Kumbarban készült. A móló jellegzetes, más képeken is láttam már, más szögből is.