Brandenburg B.I(Fd) 77.15, 1917 szeptemberében a fischamendi gyár telepén.

1916. közepén a Flugzeugwerk leszállította az első Brandenburg B.I-et. Ez volt az egyetlen olyan típus amelyet kifejezetten oktatási célra terveztek a monarchiában az első világháború alatt. A B.I vázát folyamatosan fejlesztették, hogy minél könnyebb legyen és, hogy fokozni tudják a gyártási sebességet. Így biztosítva munkát a fishamendi gyárnak egészen a háború végéig.

Az eredetileg repülőbe szánt 100 LE-s Mercedes motor idővel nem állt már rendelkezésre, ezért használt vagy felújított Daimler vagy Hiero motort építettek a repülőgépekbe. A megváltozott motor mérete és súlya miatt folyamatosan módosításokat hajtottak végre a vázon, emiatt jött létre a sok változat. Érthetetlen módon a Flugzeugwerk képtelen volt megfelelő mennyiségű pótalkatrészt biztosítani ezért 1917. nyarán a gépek 70%-a repülésképtelenné vált.

1916 nyarára szinte az összes kiképző századnál szolgálatba állt ez a sokoldalú típus. A háború után rengeteg megmaradt példány került csehszlovák, lengyel, jugoszláv és magyar kézbe. Sok felesleges példányt eladtak. Kisseb mennyiségben még további példányokat építettek Lengyelországban, Magyarországon és Csehszlovákiában. Ez a típus lett az alapja az újonnan megalakult nemzeti repülőgép társaságoknak, néhány még 1938-ban is repült közülük.

Sajnos egy pontos dokumentáció a különböző szériák szerkezeti különbségeiről, méretekről, súlyokról nem maradt fenn.1918. szeptemberében a gyár 335 darab B.I-et szállított le. Hatvan darabot pedig októberben a háború után fejeztek be.


 

Adatlap

Funkció: Kiképzőgép 
Gyártó: Fischamend

Szárnyak adatai:

Fesztáv felső szárny: 12,30 m 
Fesztáv alsó szárny: 11,7 m 
Szárny húr felső szárny: 1,5 m 
Szárny húr alsó szárny: 1,5 m 
Szárny nyilazása felső szárny: 2 ° 
Szárny nyilazása alsó szárny: 2 ° 
Teljes szárnyfelület: 28 m2 

Általános adatok:

Hossz: 8,4 m 
Magasság: 3,1 m 
Kerekek távolsága: 2 m 
Tömege üresen: 703 kg 
Felszállósúly: 863 kg 

Erőforrás:

Motor: 100 LE Mercedes 

Repülési jellemzők:

Maximális sebesség: 120 km/h 
Emelkedőképesség: 1000 m - 7 perc 40 másodperc 

Fegyverzet:

Beépített fegyverzet: -

 


 

Források

Austro-Hungarian Army Aircraft Of World War One